3x juridische tips voor starters in de horeca

Jouw levenslange wens gaat in vervulling: je begint je eigen horecazaak. Je hebt een gaaf concept bedacht en vol enthousiasme ga je opzoek naar de perfecte locatie, goede leveranciers en net zulk enthousiast personeel. Maar in dat enthousiasme kunnen enkele belangrijke juridische zaken over het hoofd worden gezien. First Mate Consultancy & Concepts zet 3 tips voor je op een rij.

 

1. Vergunningen: wat is van toepassing op jouw locatie?

Allereerst is het van belang dat de door jouw gekozen locatie in het bestemmingsplan van de gemeente als horecalocatie geclassificeerd is. Daarnaast is de belangrijkste vergunning voor alcohol schenkende horeca de drank- en horecavergunning: iedere horecazaak waar alcoholhoudende consumpties dranken voor gebruik ter plaatse worden geschonken heeft deze vergunning nodig. Om deze te verkrijgen moet je in het bezit zijn van de ‘SVH Verklaring Sociale hygiëne’ of een ‘Verklaring Vakbekwaamheid afgegeven op artikel 41’ van de Drank en Horecawet. 

2. Contracten met leveranciers; een zegen in vermomming?

Als nieuwe horecaondernemer komt er veel op je af en heb je vaak (extra) financiering nodig om jouw droom te realiseren. Omdat traditionele financiers als banken en brouwers terughoudend zijn met financieren, en crowdfundingplatforms significant hogere rentes vragen, stappen veel ondernemers naar de groothandels en andere leveranciers om daar (een deel van) de financiering te krijgen. Deze krijgen zij vaak in de vorm van een vooruitgeschoven bonus, een marketingbijdrage of kick-backfee’s. In eerste instantie lijkt dit een interessante oplossing, echter kan je als startende ondernemer jezelf aardig klemzetten door de afgesproken verplichte minimum jaarlijkse afname. Indien hier niet aan voldaan wordt, kan dat leiden tot boetes of zelfs het onder curatele stellen van de horecaondernemer. Weeg de voor- en nadelen af van het aangaan van een financiële verplichting met je leverancier en laat je daarom goed informeren voordat je een dergelijk contract afsluit, zodat je weet waar je voor tekent en wat de mogelijke consequenties zijn.

3. Welke verplichtingen komen er uit het arbeidsrecht voort

Indien je gaat werken met personeel dan ben je naast een nieuwe horecaondernemer ook een werkgever. Allereerst ga je met jouw potentiële werknemers een sollicitatie traject in. Hier zitten juridische haken en ogen aan, zoals verboden vragen tijdens sollicitatiegesprekken, mogelijke discriminatie bij afwijzing en de vraag of daarvoor een objectieve rechtvaardigheidsgrond bestaat. Als je dan personeel hebt aangenomen vloeien hier allerlei verplichtingen uit voort, zoals bijvoorbeeld het moeten voldoen aan de Arbowet, het bieden van een veilige werkomgeving, de afdracht van pensioenpremies en het naleven van de horeca CAO.

Wees je ervan bewust dat bij de start van een horecaonderneming veel juridische aspecten komen kijken. Jezelf hierin verdiepen en op de juiste momenten specialistische kennis aan tafel brengen, zorgt voor een gedegen basis en draagt bij aan een succesvolle realisatie van jouw droom.

Danielle Leeman, Foodservice & Hospitality adviseur

First Mate Consultancy & Concepts ontwikkelt rendabele horecaconcepten, adviseert horecaondernemers bij de bedrijfsvoering en begeleidt hen om groeiambities te realiseren door de inzet van onze ervaren adviseurs, interim & projectmanagers.

Reactie schrijven

Commentaren: 0