4 mogelijkheden voor financiering van een horecabedrijf

 

De horeca is een kapitaalintensieve sector. Een investering van €800 tot €1.000 per vierkante meter is niet ongebruikelijk en met een gemiddelde vloeroppervlakte van 300m² komt dit al snel op een investering van €300.000. 

Als je een horecabedrijf start of juist wil groeien, ontkom je vaak niet aan een externe financier om je plannen te verwezenlijken. We zetten hierbij vier mogelijkheden voor financiering van een horecabedrijf op een rij:

1. De bank

Een van de meest voor de hand liggende mogelijkheden is om voor een financiering naar een bank te gaan. Sinds de crisis zijn banken echter voorzichtiger geworden met het financieren van horeca. Zorg minimaal voor een gedegen onderbouwd en grondig doorgerekend ondernemersplan. Daarnaast heb je eigen kapitaal nodig. Banken financieren in de regel niet meer dan 60% tot 70% van de totale investering en eisen een dekking voor het geleende bedrag. Een voordeel van een bancaire financiering is de mogelijkheid om een Staatsgegarandeerde lening in te passen indien de ondernemer onvoldoende dekking kan verstrekken. Hieraan zijn in eerste instantie extra kosten aan verbonden maar het rentepercentage is vervolgens gunstiger.

2. Crowdfunding

Een financieringsvorm die afgelopen jaren zeer populair geworden is, is crowdfunding. Een voordeel ten opzichte van een bancaire financiering is dat met crowdfunding in korte periode een grote naamsbekendheid gegenereerd kan worden en dat de investeerders (vaak tot wel 200) persoonlijker betrokken zijn bij de onderneming. Net als bij een bancaire financiering is ook bij het financieren via crowdfunding een ondernemersplan en een borgstelling vanuit de ondernemer vereist. Vaak ligt het rentepercentage bij crowdfunding hoger maar is de afsluitprovisie lager dan bij een bank. Vanuit nagenoeg alle crowdfundingplatforms is het echter een vereiste dat er vanaf dag 1 rente en aflossing betaald wordt. Horeca Crowdfunding Nederland heeft als eerste crowdfundingplatform, in april een traject aangeboden met een aflossingsvrije periode.

3. De vastgoedeigenaar

Bij het aanhuren van een pand is een verbouwing vaak wenselijk of noodzakelijk. Indien dit bijdraagt aan de waardevermeerdering van het pand, dan is de pandeigenaar regelmatig bereid om (een deel van) de investering te dragen. Indien er kosten gemaakt moeten worden om het pand horeca klaar te krijgen, kan dit ook als onderhandeling ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan het verplicht moeten plaatsen van een vetvangput of een afzuiginstallatie. Daarnaast kan een pandeigenaar een achtergestelde lening of borgstelling verstrekken en meegaan in een huurkorting, een huurvrije periode of een ingroeihuur. Zorg er altijd voor dat de gemaakte afspraken vastliggen in een juridische overeenkomst.

4. De leverancier

In veel gevallen zijn leveranciers als een groothandel, drankenhandel en vaak ook de vlees- en visboer bereid om financieel mee te denken. Zo kunnen er afspraken gemaakt worden over vooruitbetaalde bonussen en kortingen, uitgetelde betalingstermijnen voor leveringen, bruikleenovereenkomsten voor apparatuur, borgstellingen en bijdrages (zowel geldelijk als in producten) voor marketinguitingen. Houd in gedachten dat aan deze afspraken ook kosten verbonden zitten en dat je de bonussen en kortingen uiteindelijk grotendeels zelf betaalt. En niet geheel onterecht. De leverancier wil zijn risico ook afdekken en moet ook een boterham kunnen verdienen.

Los van bovenstaande mogelijkheden is er nog een flink aantal andere mogelijkheden, zoals subsidies, micro-kredieten, private investeerders, die afhankelijk van de individuele situatie, van toepassing kunnen zijn.

Michiel van Noort
Foodservice & Hospitality expert bij First Mate.

First Mate Consultancy & Concepts ontwikkelt rendabele horecaconcepten, adviseert horecaondernemers bij de bedrijfsvoering en begeleidt hen om groeiambities te realiseren door de inzet van ervaren adviseurs, interim & projectmanagers.