Ondernemen in het Holenkwartier in Hoorn

Op de plek van de voormalig Philipsfabriek in Hoorn worden aan de Holenweg 5,2 hectaren ontwikkeld door Terra Marique. De voormalige Philipsfabriek aan de Holenweg is gebouwd in opdracht van NV Philips Telecommunicatie Industrie te Hilversum. Voor de bouw van de fabriek had Philips een terrein van 8 hectare gekocht tussen de Holenweg en de Provinciale weg in de toenmalige gemeente Blokker. Hier was een omvangrijk fabriekscomplex gepland bestemd voor ‘het vervaardigen van automatische telefonie- en andere hoogwaardige telecommunicatie apparatuur’.

 

Het historische en industriële karakter van het terrein, met daarop twee voormalige fabriekshallen, biedt een idyllisch decor voor een verrassende nieuw stadswijk: Het Holenkwartier. Het Holenkwartier wordt onder architectuur van Mark Koehler Architects ontwikkeld. Met respect voor het industriële verleden en met behoud van de kenmerkende jaren ‘60 fabriekshallen wordt Holenkwartier een nieuwe stadswijk met een mix aan wonen, werken, cultuur en ontspannen. Het Holenkwartier biedt ruimte aan 300 koopwoningen, 80 sociale huurwoningen en 20 middeldure huurwoningen.

Commerciele functies


De voormalige Philips fabriekshallen en het ketelhuis vormen het kloppend hart van Holenkwartier, waar 5.000 m2 commerciële ruimte ontwikkeld wordt. Terra Marique wil hier een tijdloos en onderscheidend commercieel gebied realiseren, dat niet concurreert met het centrum van Hoorn. Tevens dient het een regionale trekpleister te zijn voor het verzorgingsgebied van 15 minuten per e-bike.

 

First Mate heeft de conceptontwikkeling verzorgd voor de commerciële functies. Dit concept bestaat uit de realisatie van:


Horeca

De horecaconcepten zijn circulair en staan in het teken van lokale producten, zo weinig mogelijk verspilling en vervuiling en het hergebruiken van reststoffen. De beoogde concepten zijn:

  •  een all-day concept (400 m2)
  •  een haute-frituur (150 m2)
  •  een blurring concept (fietsen & koffie) (200 m2)
  •  een stadsbrouwerij met proeflokaal en slijter (250 m2)


Hotel

Het hotel in het Holenkwartier is een circulair hotel met 19 kamers van maximaal 30 m2 en 1 groepsaccommodatie van maximaal 230 m2 met flexibele wanden, die de mogelijkheid bieden tot 7 flexibele kamers van 30 m2. Het hotelconcept wordt gebasseerd op de behoefte van de beoogde doelgroepen aan een gezonde levensstijl.

 

 Dit uit zich onder andere in ontspanningsfaciliteiten, zoals een mindfullness ruimte en/of juicebar. De samenwerking met het Healthy Lifestyle Center is wenselijk.Healthy Lifestyle Center

Het Healthy Lifestyle Center heeft een dragende functie voor de overige commerciële  functies. In dit centrum zijn alle faciliteiten aanwezig om een gezonde geest en gezond lichaam te krijgen en te behouden. Zo huisvest het onder andere een boutique fitness, een yogaruimte, een diëtist, fysiotherapie en overige functies die zich richten op de fysieke en mentale gezondheid van de mens.

 

Geschikt voor 1 of meerdere ondernemers.Retail

Binnen het Holenkwartier zijn meerdere retail functies voorzien waarbij circulariteit en innovatie centraal staan. Een vintage second-hand store, een clicks & bricks en een Bikes & Beans zijn passende conceptrichtingen voor de invulling van de retailvlekken binnen Het Holenkwartier.

 

De toekomstbestendigheid van deze concepten liggen opgesloten in de combinatie van offline en online shoppen.Overig: 1.100 m2 commerciële ruimte

De maximale commerciële vierkante meters binnen het Holenkwartier bedragen 5.000 m2. Hiervan is nog circa 1.100 m2 beschikbaar voor marktinitiatieven, die passen binnen de gestelde kaders van het bestemmingsplan. de verdeling::

 

Horeca: 100 m2

Detailhandel: 25 m2

Kleinschalige bedrijvigheid en/of leisure: 975 m2


Onder kleinschalige bedrijvigheid kan onder andere worden verstaan een bedrijfsruimte voor een start-up of een scale-up, een ontwerpbureau, een fotografiestudio, een kunstgalerie, een schilderatelier, een werkplaats voor houtbewerking, een training-, coaching- of opleidingsruimte of een kinderopvang. Onder de mogelijke leisure invulling vallen concepten die activiteiten aanbieden tegen betaling, die invulling geven aan de vrijetijdsbesteding van de bewoners en bezoekers binnen het verzorgingsgebied.  

 

Bovenstaande voorbeelden van invullingen zijn willekeurig en dienen als richting en inspiratie. Ondernemers worden uitgenodigd om zelf met ideeën te komen en dienen de economische haalbaarheid van hun plannen zelfstandig te toetsen en aan te tonen.


Werving & selectieprocedure

Voor de nadere uitwerking en exploitatie van deze commerciële functies, is First Mate, in opdracht van Terra Marique, op zoek naar passende ondernemers, bedrijven en/of samenwerkingsverbanden. Met het doorlopen van een zorgvuldig proces verwachten wij deze te kunnen selecteren en contracteren.

 

Indien je interesse hebt in de exploitatie van één of meerdere commerciële functies, dan kan je deze kenbaar maken door het registratieformulier in te vullen en jouw voorkeuren te selecteren. First Mate neemt vervolgens contact met je op om de procedure te bespreken. Hierna ontvang je de relevante informatiedocumenten per commerciële functie waar jouw interesse naar uitgaat.


Registreren

Indien je op de hoogte gehouden wilt worden van de ontwikkelingen en de mogelijkheden voor ondernemen in het Holenkwartier, vul dan je gegevens hieronder in.


Indien je wilt weten hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens, dan kan je onze privacyverklaring hier lezen.